Kávézz otthon - harmadik rész

Szerző: Timi

Americano Coffer módra

Amerikai filmekben azt láthatjuk, hogy vagy kancsóból öntik a hosszú kávét a bögréjükbe, vagy viszik magukkal a hatalmas elviteles poharukat.

Őszi amerikai utazásunk alatt azt tapasztaltuk, hogy a legtöbb helyen az itthon is ismert kávézóláncokkal találkozhatunk, óriási méretű italaikkal. Napokba telt, mire el tudtuk magyarázni mit szeretnénk. Hiába mondtuk azt, hogy a legkisebb pohárba szeretnénk kérni a mandulatejes cappuccinonkat, az is nagyobb méretű volt, mint itthon egy latte. Amikor pedig megkértem a barista lányt, hogy hideg tejjel készítse a kávémat, ne gőzölje, furcsán nézett rám. Bár azt mondta, rendben, végül mégis melegen kaptam az italomat. Majd egy nap az egyik pultos lány elmagyarázta nekünk, hogy amit mi szeretnénk, az
Amerikában az extra small méretű ital. Utána rögtön megkérdezte, honnan érkeztünk, hogy csak ilyen keveset kérünk.

Azért nem kellett minket félteni, felkutattunk egy-két specialty kávézót is. Nem is akármilyeneket! Eljutottunk a La Colombe Coffee Roasters Los Angeles-i kávézójába, ahol csupán egy üveg fal került a vendégek és a pörkölőüzem közé. Egy másik specialty kávézóban pedig csak egy pult és pár méter választott el a pörkölőgéptől. Bár az amerikai kávékultúra még mindig leginkább a nagy mértekről szól, mégis egyre több helyen találhatunk minőségi kávékat.

Most egy filteres, gépi hosszú kávét mutatunk be Nektek Coffer módra, melyet amerikai utazásunk ihletett. Rendkívül egyszerű elkészíteni, és sokáig kortyolgathatjátok például a teraszon üldögélve.

Pour over

Pour over vagy Batch Brew? Mindkét kifejezést használják a csepegtetős kávékészítési technikák meghatározására. Bár a gépi gyakrabban Batch Brew néven szerepel, az alap elmélet ugyanaz. Filter papír segítségével szűrjük az őrölt kávéra öntött forró vizet. Sok magyar háztartásban megtalálhatóak az ilyen típusú gépek, amelyekből ki lehet hozni a maximumot néhány apró trükkel.

Előáztatás

Az első lépés most is a filter papír ízének semlegesítése. A gép tartójába helyezett filtert itasd át a forralt vízzel, amíg a tartály nyitva, elvileg nem folyhat ki belőle, de azért légy résen! Töltsd fel a gép tartályát 6dl vízzel. 

Előmelegítés és kávéőrlés

Csukd be a filter tartót és várd meg amíg átfolyik az előáztatáshoz használt víz. Ez után öntsd ki a kancsóból a vizet. Közben őrölj le 35g Coffer Brazil – Full City kávét. Az őrlemény nagysága közepes vagy durva legyen. Így a víz:kávé gramm aránya 17:1.

Elindítás

Az őrleményt tedd a filterbe, egyengesd el, majd csukd be és indítsd el a gépet. 

Várakozás

Nincs más dolgod, mint megvárni, hogy elkészüljön a Coffer Americano. Közben pedig főzhetsz, vagy elolvashatsz egy novellát.

Pár hasznos tipp

Ennél az eszköznél is van egy lehetőség apróságokra figyelni, amivel az elkészült kávé minőségét tudod biztosítani.

Például figyelj arra, hogy az őrlemény vastagsága a filtertartóban 3-5 cm között legyen. Ha ennél laposabb vagy vastagabb, nem lesz megfelelő a kivonatolás. Tehát a saját gépedhez igazítsd a receptet, inkább az arányt tartsd meg, 17:1, minthogy ragaszkodj a fent meghatározott grammokhoz és deciliterekhez.

Itt is fontos, hogy az átáztatott papírt ne hagyd kihűlni, és természetesen frissen őröld a kávét. A számodra tökéletes recept megtalálásához tartsd szem előtt, hogy egyszerre egy tényezőn változtass (gramm, őrlési finomság…), és mindig jegyezd meg, milyen ízbeli változást értél el.

Olvasd el a többi bejegyzésünket is.