Amerikai filmekben azt láthatjuk, hogy vagy kancsóból öntik a hosszú kávét a bögréjükbe, vagy viszik magukkal a hatalmas elviteles poharukat.
Őszi amerikai utazásunk alatt azt tapasztaltuk, hogy a legtöbb helyen az itthon is ismert kávézóláncokkal találkozhatunk, óriási méretű italaikkal. Napokba telt, mire el tudtuk magyarázni mit szeretnénk. Hiába mondtuk azt, hogy a legkisebb pohárba szeretnénk kérni a mandulatejes cappuccinonkat, az is nagyobb méretű volt, mint itthon egy latte. Amikor pedig megkértem a barista lányt, hogy hideg tejjel készítse a kávémat, ne gőzölje, furcsán nézett rám. Bár azt mondta, rendben, végül mégis melegen kaptam az italomat. Majd egy nap az egyik pultos lány elmagyarázta nekünk, hogy amit mi szeretnénk, az
Amerikában az extra small méretű ital. Utána rögtön megkérdezte, honnan érkeztünk, hogy csak ilyen keveset kérünk.
Azért nem kellett minket félteni, felkutattunk egy-két specialty kávézót is. Nem is akármilyeneket! Eljutottunk a La Colombe Coffee Roasters Los Angeles-i kávézójába, ahol csupán egy üveg fal került a vendégek és a pörkölőüzem közé. Egy másik specialty kávézóban pedig csak egy pult és pár méter választott el a pörkölőgéptől. Bár az amerikai kávékultúra még mindig leginkább a nagy mértekről szól, mégis egyre több helyen találhatunk minőségi kávékat.
Most egy filteres, gépi hosszú kávét mutatunk be Nektek Coffer módra, melyet amerikai utazásunk ihletett. Rendkívül egyszerű elkészíteni, és sokáig kortyolgathatjátok például a teraszon üldögélve.