Kávézz otthon - Negyedik rész

Szerző: Edina

French Press - több, mint kávé

Volt egy olyan időszak az életemben, amikor rengeteget utaztam. Lehetőségem nyílt nagyon sok helyre eljutni, más kultúrákat megismerni, más nézőpontokból látni a világot. Igazán szerencsésnek mondhatom magam, hogy tinédzser koromban és fiatal felnőttként tapasztalhattam ennyit a világból, pontosan azokban az években, amikor a legnagyobb hatások érnek minket.

Többször jártam Franciaországban is, ahol sok háztartásban találkoztam a French Press eszközzel. A reggeli friss vajas croissant tökéletes kiegészítője volt a „Café au lait”, vagyis a tejeskávé. Számomra ehhez az eszközhöz párosul a legtöbb érzés, mert mindig felidézi a dél-franciaországi reggeliket a napsütötte teraszon. Azt a nyugodt és békés hangulatot, amiből mindig tudok erőt meríteni. Amikor belekortyolok egy French Press eszközzel készített kávéba, egy apró mosoly mindig megjelenik az arcomon, és ha egy kicsit el is felejtettem előtte, olyankor mindig megértem, hogy mennyire szerencsés is vagyok.

Az utazásaim után természetesen jobban beleástam magam a dugattyús kávéfőző rejtelmeibe itthon is, és bizony ennél az eszköznél is szinte végtelen lehetőségünk van különböző stílusokra. Tanultam más baristáktól, ellestem trükköket kollégáktól, és ahogy mindig, rengeteg videót is megnéztem. Az egyik legfontosabb most is természetesen az alkalmazott technikák tudatosítása, és annak megértése, hogy milyen lépéseknek milyen következményei lehetnek. Ezek után, ha tudod, hogy milyen végeredményt szeretnél, egy lágy és édesebb italt vagy esetleg egy erősebb, karcos feketét, tudni fogod, melyik irányba indulj el.

Ebben a blogban egy francia pörkölésű brazil kávét használtunk, amihez olyan receptet találsz, ami tejjel jól működik, azonban bátorítunk arra, hogy kísérletezz, tanulj és kóstolj minél többféle kávét.

French Press

A French Press, vagy ahogy még sok helyen hívják, a dugattyús kávéfőző szintén elég népszerű, mert igazán egyszerűen készíthetünk vele koffeinben gazdag kávét. Ráadásul egy kis odafigyeléssel akár teljesen új szintre is emelhetjük az ital elkészítését. Bár a nevéből adódóan azt gondolhatjuk, Franciaországból származik, az eredetét övező legendák francia és olasz közreműködésről is szólnak.

Előmelegítés és kávé őrlés

Az eszközök előmelegítése fontos a hőveszteség minimalizálása érdekében.

Az őrlemény ezúttal legyen a lehető legdurvább, majdnem annyira, mintha messziről nézve instant kávé lenne. Ez nem jelenti azt, hogy ezt az eszközt nem lehet közepesre őrölt kávéval használni, viszont akkor más lesz a kávé-víz aránya, és az eltelt idő is.

Most 23 gramm őrölt kávét használtunk. 

 

Felöntés

Indítsd el a stoppert, amit csak akkor állíts le, amikor az ital elkészült. Önts 50g 95℃ fokos vizet egyenletesen az őrleményre, ha kell forgasd a French Press-t, majd keverd meg. Itt kezdődik az extrakció, vagyis elkezdenek kioldódni a finomságok az őrölt kávéból. Várj 60 másodpercet, majd önts rá további 150 gramm forró vizet és újra keverd át az italt. Azért gramm a víz mértékegysége, mert így azt könnyen mérheted mérleg segítségével. Amint letelt összesen 2 perc, adj hozzá még 150 gramm vizet. Így a kávé víz arány 1:15 lesz.

Várakozás

A következő két percben hagyd állni, megfigyelheted, hogy szépen lassan az őrölt kávé kezd leülni az aljára. Itt is van választásod, hogy közben réteszed-e a tetejét annak érdekében, hogy több hőt tartsd bent, vagy hagyod lassan csökkenni a hőmérsékletet.

Crema törés

Amikor letelt 4 perc, óvatosan keverd meg az ital tetejét, így még egy része az átázott őrleménynek alulra kerül, majd két kanál segítségével távolítsd el a maradék crema-t. 

Az őrlemény szépen leül az aljára ezáltal az extrakció már nem lesz igazából intenzív, nem kell sietni. Várj még egy percet, és egyre tisztább lesz az ital.

 

Kiöntés

Tedd rá a tetejét és óvatosan nyomd le, nem kell összepréselni a kávét. Mindenképpen öntsd ki egyszerre az egészet, még ha több felé osztod is szét utána. Ezzel azt éred el, hogy egyenletes lesz a kivonatolás minden kortyban. A végeredmény egy selymes, mégis testes ital lesz.

Café au lait

Ehhez a filter kávéhoz mindenképpen jószívvel ajánljuk a tejet, ahogy ezt a franciák is szívesen fogyasztják. Mellé egy croissant pedig igazán kitűnő választás egy nap indításhoz.

Pár hasznos tipp

Rengeteg apró trükk van, amivel befolyásolni tudod a végeredményt, néhányat megosztunk Veled.

Ennél az eszköznél eredetileg nincs papír szűrő, viszont ha alapvetően szívesebben fogyasztasz tisztább, szűrt hosszú kávét, akkor megteheted, hogy az elkészült kávét átengeded egy – előre átáztatott – papír filteren.

Ha erőteljesebb ízekre vágysz, használj közepes őrlési finomságú kávét, viszont ez esetben mindenképpen rövidebb áztatási időt válassz.

Egy profi őrlő homogén, egyenletes őrleményt készít, ami elengedhetetlen a megfelelő ízélményhez. Ha nincs lehetőséged beszerezni egyet, akkor kezdd azzal, hogy átszitálod, kiszűrve ezzel a nagyon apró darabokat.

Olvasd el a többi bejegyzésünket is.