Coffer kapszula

Kávézz otthon - ötödik rész

Szerző: Timi

Kapszulás kávé?!

Még jóval azelőtt, hogy elkezdtem tudatosan kávézni, majd foglalkozni magával az alapanyaggal és az elkészítésével, meg voltam győződve, hogy a kapszulás kávé íze ugyan olyan, mint egy kávéházi géppel készült espressonak. Szerettem, szinte minden nap ittam. Ráadásul menő volt, hogy csak beteszem a gépbe a kis kapszulát és nincs kosz, máris kész az ital. Nagyon kényelmes.

Ma már, amikor visszagondolok arra,  hogy hasonlónak éreztem egy kapszulás és egy kávéházban készített italt, nem értem, hogyan lehetett ez. Persze, azért az okát tudom. Minél többféle kávét kóstol valaki, annál gyorsabban fejlődik az íz érzékelése. Csodálatos dolog ez, mindenkit arra bíztatok, kóstoljatok minél több helyen, a lehető legtöbbféle kávét. Szóval, miután minden nap jó minőségű, espresso gépen megfelelően elkészített kávéhoz jutottam, a kapszula eszembe sem jutott; egészen tavaly őszig. A Kávé napja rendezvényig. Ott találkoztam olyan kapszulákkal, amiket specialty kávéval töltöttek meg. Több sem kellett, mondtam Edinának, ez az új projektem!

Elindult a kutatás, hogyan is működik a kapszulázás. A célom az volt, hogy bár ebben csak 5-5,5 gramm kávé fér el (a kávétól függ), mégis igazán finom – nem feltétlenül keserű – kávét ihassanak azok, akik ezt fogyasztják nap, mint nap.  Így is lehet krémes, savakban gazdagabb ízvilágot hozni.

Amikor elkezdtem itthon dolgozni, az első gondolatom az volt, hogy szereznem kell itthonra valami kávékészítő eszközt, hiszen eddig egyrészt mindig tudtam hol kávézni, másrészt csak kevés hely van itthon. Így hát fogtam az irodai Nespresso® gépet valamint egy pár doboz Coffer kapszulás kávét, és most azt isszuk minden nap. 

A kedvenc kapszulás kávéból készült italom: Brazil Santos 100% Arabica kapszulás kávé röviden + 1,5 dl hideg rizstej (+ jég)

Kapszulás gép

Egyre népszerűbb kávékészítő eszköz, ami nem csoda, hiszen gyors, egyszerű és nem okoz nagy felfordulást. Egy álmos reggelen nem feltétlenül az a cél, hogy aprólékosan kiszámított grammok, másodpercek és hőmérséklet bűvkörében varázsoljunk egy olyan italt ami annyira tökéletes, hogy megszólal. Mégsem kell lemondanunk ilyenkor sem arról, hogy mégis magas minőségű kávét fogyasszunk.

Előkészületek

A kapszulás kávé készítést nem igazán lehet elrontani, mivel csupán három lépésből áll. Az első, hogy a víztartályt feltöltjük. Figyelj rá, hogy mindig legyen benne víz. Még akkor is, amikor nem használod a gépet. Ez azért kell, mert (a saját tapasztalatom és egy szervizes tanácsa alapján) időnként nehéz felkapnia a vizet.

Kapszula

A második, hogy a kapszulát a helyére teszed. Vegyél elő egy Coffer Brazil Santos 100% Arabica- Full City vagy egy Coffer 80/20  kapszulát a dobozából, helyezd a gépbe, és csukd le a tetejét. A harmadik lépés pedig a gombnyomás. Ha rövid kávét szeretnél a kis csészés gombot, ha hosszút a nagy csészés gombot nyomd meg.

Hosszú kávét másként is készíthetsz, részletek lentebb.

Hosszú kávé kapszulából

Hosszú kávét espresso technikával – tehát lungot – hivatalosan úgy készítünk, hogy a csészébe engedünk forró vizet, majd arra egy espresso-t. Így nem folyik túl sok ideig a víz át a kávén, csak azok az anyagok oldódnak ki a kávéból, amik finommá és teljessé teszik az italt. Nem lesz az italban túl sok csersav vagy koffein. Kapszulás kávégéppel is tudsz így készíteni lungo-t. Először attól függően mennyire szeretnéd, hogy hosszú legyen, nyomd meg a rövid vagy hosszú gombot kapszula NÉLKÜL, így csak forró víz kerül a csészébe. Utána tedd be a kapszulát és készíts egy rövid kávét. 

Pár hasznos tipp

Vannak olyan kávé gépek, amelyek rendelkeznek egy úgynevezett előáztatás funkcióval. Ennek az a lényege, hogy amikor felhelyezik a kart és elindítják, pár másodpercig alacsony nyomáson folyik a víz. Ez azt eredményezi, hogy a pogácsa egyenletesen átázik mielőtt nagy nyomású víz érné. (Persze egy jó espresso nem csak ettől függ.)

Bár azt nem tudjuk elérni, hogy nyomás nélkül induljon el a kapszulás kávégép, mégis egy gyors előáztatás hasznos lehet. Indítsd el a kiválasztott programot és 3-4 másodperc múlva állítsd le. Várj pár másodpercet, majd újra indítsd el a programot. Minimális a különbség, de érezhető, melyik az ,,előáztatott” és melyik a normál módon készített ital.

Sokat változtat a víz is, amit használsz. Próbáld ki, hogy szűrt, lágy vagy lúgos kémhatású vizet teszel a tartályba és azzal készíted az italod. A végeredmény egy selymesebb, lágyabb ital lesz.

Olvasd el a többi bejegyzésünket is.

Shopping Cart