MobsteryAeropress

Kávézz otthon - első rész

Szerző: Timi

Az első találkozásom az AeroPressel

Amikor egy pár éve elköltöztem a szüleimtől, felmerült bennünk a párommal a  kérdés, hogy milyen kávét fogunk inni a közös otthonunkban, ahol nagyon kicsi a konyha és egy rendes kávéfőző nem férne el. Elmentünk Edinához, hogy adjon nekünk tanácsot, milyen alternatív eszközök vannak, amivel – akkor még kezdőként –  minőségi kávét tudunk készíteni. Két alternatívát mondott, az egyik az AeroPress, a másik a French Press volt. (Ezt is be fogjuk mutatni nektek egy későbbi epizódban.) 

Rendeltünk egy AeroPresst az interneten és vettünk Edinától specialty kávét. Jól emlékszem rá, még a mai napig, hogy az első kávé, amit adott egy Guatemala  – Huehuetenango volt, amitől szabályosan el voltunk ájulva. Kaptunk kölcsön egy kávéházi őrlőt, és egy  gyorstalpalót is, hogy hogyan próbálkozzunk. Mondanom sem kell, először csak lestünk, hogy ebből mi lesz… viszont nagyon pozitív csalódás ért minket. Az ital elkészítés vele nagyon egyszerűen ment. Kikísérleteztük magunknak az őrlemény grammszám – idő – vízmennyiség arányát és minden hétvégén készültek a jó kis filter kávék.

Görgess lentebb és megmutatjuk Neked lépésről lépésre, hogy mennyire egyszerű használni az AeroPresst. Készítsd el nagy odafigyeléssel és alkosd meg saját receptedet, amihez adunk egy kis segítséget.

AeroPress

Az AeroPress egy olyan filteres eszköz mellyel nagyon egyszerűen tudsz otthon kávét készíteni. Ahogy a neve is utal rá, egy levegő réteg segítségével nyomást tudunk kifejteni az őrleményre. A filternek köszönhetően egyáltalán nem lesz zaccos a kész ital. A végeredmény egy hosszúkávé lesz, melyet sok ideig tudsz iszogatni.

Előmelegítés és kávé őrlés

Rakd össze az AeroPress két fő elemét, és húzd szét a lehető legjobban. Önts bele körülbelül 50g forró vizet. Erre azért van szükség, hogy előmelegítsük az eszközt, és így a hőveszteség minimális legyen. A filtertartóba helyezz egy papír filtert és itasd át forró vízzel. Amíg az AeroPress melegszik őrölj le 15g Mobstery Ethiopia specialty kávét. Az őrlemény legyen durvább mint egy espresso típusú eszköznél. Cseréld ki a melegítésre szánt vizet az őrölt kávéra.

Felöntés

Indítsd el a stoppert, amit csak akkor állíts le, amikor az ital elkészült. Önts 30g 95℃ fokos vizet egyenletesen az őrleményre és keverd meg. Itt kezdődik az extrakció, vagyis a kivonatolás, a cél, hogy egyenletesen átázzon az örlemény. Várj 45 másodpercet, majd önts rá további 180g forró vizet és újra keverd át az italt. Azért gramm a víz mértékegysége, mert így azt könnyen mérheted mérleg segítségével.

Kiöntés

Csavard rá a filtertartót a benne lévő filterrel együtt az eszközre. Amikor a stopper 2 percnél jár az eszköz tetejére tégy egy kancsót vagy poharat fejjel lefelé és egy gyors mozdulattal fordítsd meg. Érdemes néhány körkörös mozdulattal az örleményt középre rendezni. Saját erőddel 30mp alatt préseld át a filteren az elkészült kávét, amint meghallod, hogy levegő is szűrődik át már nem kell tovább nyomnod.

Levegőztetés

Körülbelül fél percig hagyd szellőzni az elkészült italt. Miközben fogyasztod, ahogy egyre alacsonyabb lesz a hőmérséklete, úgy az íze is változik, kóstolgasd.

Pár hasznos tipp

Az alternatív kávé készítés egyik legnagyobb előnye, hogy számtalan elkészítési mód létezik, ezért mindenki a maga ízlésére tudja formálni filter kávéját. A kávénk ízét a tényezők arányának játékával tudjuk befolyásolni. Ez az őrlemény, a víz, illetve az idő.

Mi általában inverted AeroPress-t szoktunk készíteni, de érdemes tudni, hogy van egy másik alapállás is. A különbség csupán annyi, hogy veszel egy poharat, arra a filtertartóval lefelé ráteszed az eszközt. Így teszed bele az őrleményt, a vizet majd a gumi felületes részt. Lassan a kezed súlyával átpréseled az italt a filteren.

Ezek változtatásával saját ízlésedre formálhatod filteres kávédat. Az AeroPress az egyik legváltozatosabb eszköz, rengeteg lehetőséged van, viszont érdemes egyszerre csak egy tényezőn változtatni, hogy könnyebben tudatosíthatsd milyen hatásuk van az elkészült ital ízére.

Olvasd el a többi bejegyzésünket is.

Shopping Cart