Mobstery kotyogó

Kávézz otthon - hetedik rész

Szerző: Edina

Kotyogó - Az örökség

Egy igazi klasszikus, hagyományos kávéfőző. Bár a többi filter eszköz esetén igazán furcsán hatna, ha így neveznénk, a kotyogóra nyugodtan használhatjuk ezt a kifejezést. Generációk óta járul hozzá az otthoni kávékészítéshez. Persze egyre modernebb és tovább fejlesztett verziókban elérhető, viszont ebben a blogban az úgy nevezett Seherezádé Kotyogóval készítettünk egy remek Costa Rica kávét. Bár szigorúan véve ez nem is kotyogó, hiszen nincs benne súlyszelep, ami működés közben kotyoghatna. Cserébe gyönyörű.

Bármennyire is fontos, hogy minden apró részlet rendben legyen, a kávézás nem csak a méregetésről és tökéletesítésről szól. Nem győzzük hangsúlyozni a tanulás és a folyamatok tudatosításának fontosságát, mégis, ez a poszt egy kicsit mást helyez előtérbe. Számtalan videó, cikk, fórum elérhető a kotyogóval kapcsolatban is, és ha elkezditek feljegyezni a saját tapasztalataitokat, akkor mindezekre építve egyre finomabb lesz a végeredmény.

Mindazonáltal a kávézás élmény. Egy több tíz éves Seherezádé kávéfőzővel kávét készíteni élmény. Magában hordozza azt a sok örömet, finomságot, erőt, amit másoknak is adott. Ahogy gőzölög a csészében vagy a pohárban, az illata egyértelműen magában hordozza azt a hagyományt is, amely összefogja a családokat vagy erősíti a barátságokat.

A sok apró tipp, recept és nézőpont mellett a legfontosabb számomra, hogy azt tudjam tovább adni másoknak, hogy a szeretet és összetartás még a grammoknál is fontosabb.

Kotyogó

A kotyogó vagy kotyogós kávéfőző sokféle verzióban elérhető. Különböző technikák közül választhatunk, de az alapelv mégiscsak hasonló. Az eszköz alsó részéből a víz a kávéőrleményen át a felső részébe kerül. Amiben különböznek a fejlesztések, az tulajdonképpen a szelep, ami átengedi a kávét. 

Víz forralás

Az első lépés a megfelelő víz kiválasztása, minél kevesebb oldott anyag tartalommal rendelkezik, annál kevesebb mellék íz kerül a kávéba.
Mindenképpen forró vizet használj  a kotyogó készítéshez, mert ezzel lerövidíted azt a fázist, amikor csak gőz ér az őrleményhez. Minden eszközhöz annyi vizet ajánlott tölteni, hogy éppen a szelep aljáig érjen, de fontos, hogy lemérd mennyi is ez, és egy kicsit módosíthatsz, ha úgy érzed. Mi 120 grammot használtunk.

Kávé őrlés

Talán az egyik legvitatottabb kérdés a kotyogó kapcsán az őrlési finomság helyes kiválasztása. Mi ebben a receptben egy közepesen durva őrleményt használtunk, mert ezzel az eszközzel, és ezzel a kávéval így éreztük a leggazdagabbnak az ízeket. 10g kávét használtunk, ahogy a víz mennyiségnél, itt sincs túl sok lehetőség a játékra, de ettől még, fontos, hogy tudd mi történik a folyamat során.

Az őrlemény

Fontos, hogy egyenletesen helyezkedjen el a tartóban, és semminyire se tömörítsd le. Legyél óvatos, hiszen forró víz került bele.

A szűrő

A Seherezádé esetén a kávét szűrő alkatrész nincs a tetejéhez illesztve, így kifejezetten fontos, hogy ne felejtsük ki a lépésekből. Ha ez kimarad, a kávé igazán zaccos lesz. Ezt biztosan tudom…

Összeillesztés

Tedd a tetejét a helyére óvatosan, használj konyha ruhát, hogy megvédd a kezed a forróságtól. Ügyelj rá, hogy a tömítő gyűrű a helyén legyen, és egyenesen tekerd.

A kotyogás

A forró víznek köszönhetően viszonylag gyorsan elkészül az ital, légy résen.

Ahogy ezt fent is említettük, ez nem egy tipikus kotyogó, hiszen nincs benne súlyszelep, így nem is a kotyogás a megfelelő szakszó erre a fázisra, mégis, hagyomány tiszteletből, maradjunk ennyiben.

Pár hasznos tipp

Számtalan tippet találhattok, amiket érdemes kipróbálni, néhányat szeretnénk kiemelni.

A takarításra szánt idő mindig megtérül. Talán ez az egyik legösszetettebb eszköz, sok kicsi alkatrész, és ráadásul nincs papírszűrő sem, így tényleg minden zaccos lesz. Fontos, hogy ne maradjanak őrlemény darabkák az eszközön, és a következő készítéskor azok ne kerüljenek az új italba.

Kísérletezz az őrlemény finomsággal, egészen más típusú kávét kapsz, ha például egy filter pörkölésű kávét igazán durvára őrölve használsz. Érdemes kipróbálni.

Mielőbb vedd le a a kotyogót a tűzről, vagy zárd el a lángot, akár már akkor, amikor még hátra van egy kicsi. Ezzel el tudod kerülni, hogy odaégjen a kávé.

Még egy fontos tipp: ha teheted, oszd meg a kávét egy barátoddal.

 

Olvasd el a többi bejegyzésünket is.

Shopping Cart