Mobstery V60

Kávézz otthon - második rész

Szerző: Edina

V60 - Amilyen egyszerű, olyan összetett

Aki elkezd filter kávékkal foglalkozni biztosan az elsők között találja szemben magát a V60-nal. Igazán egyszerű az alapelmélet: eszköz, papír, őrlemény, felöntés és kész a finom kávé. Vagy mégsem?

Számomra a V60 technika valódi első lépést jelentett a filter kávék világába körülbelül 8 éve. Mivel viszonylag könnyen készíthetünk vele ízekben gazdag hosszú kávét, hamar jön a pozitív visszajelzés.  Aztán, ahogy egyre több kiváló minőségű kávét kóstoltam, egyre bátrabban kísérleteztem az arányokkal, és ez a világ is egyre szélesebbre nyílt előttem.

Amikor már úgy éreztem elég rutinra tettem szert, akkor vettem részt egy továbbképzésen, ahol többek között a V60 technikával kapcsolatban is tanultam új trükköket. Rengeteg nagyszerű video és cikk elérhető manapság receptekkel és apró tippekkel, azóta is szívesen böngészek ezek között.

Valójában nagyon is összetett technika rengeteg változóval, és ezért is lehet szeretni. A végeredményt egyértelműen befolyásolja a barista, vagy home barista, egyszóval, aki elkészíti. Mára egy biztos pont lett az életemben, sokszor feldobja a napom, hogy alkothatok valamit.

Most megmutatjuk hogyan készítettünk finomságot a Mobstery Ethiopia kávénkból.

V60

A V60 egy kézi átfolyós filter kávé készítő eszköz, mellyel nagyon egyszerűen tudsz otthon kávét készíteni, mégis teret ad a kísérletezésre. Nevét az alakjáról kapta, hiszen a kúp nyílásszöge éppen 60 fok. Az őrleményt nem éri nyomás, csupán a gravitáció segíti az átfolyást. Az elkészült ital a papírszűrőnek köszönhetően tiszta és átlátszó.

Előmelegítés és kávé őrlés

Első lépésként hajtsd vissza a filter papír szélét, helyezd az eszközbe és áztasd át forró vízzel.  Ezáltal egyrészt a hőveszteség minimális lesz, másrészt  papír íz sem kerül az italodba. Őrölj le 18g Mobstery Ethiopia specialty kávét. Az őrlemény egy kicsit legyen durvább mint egy espresso típusú eszköznél, közepesen finom.

Blooming

Az ilyen típusú eszközöknél érdemes kiemelni az előáztatás szakaszt, a bloomingot. Indítsd el a stoppert, amit csak akkor állíts le, amikor az ital elkészült. Önts annyi 92℃ fokos vizet egyenletesen az őrleményre amennyi éppen átáztatja a kávét, körülbelül 30g-ot, amennyit felvesz. Itt kezdődik az extrakció, vagyis a kivonatolás, a cél, hogy egyenletesen átázzon az őrlemény. Addig várj, amíg az átázott kávé elkezd repedezni, körülbelül 30 másodperc. Azért gramm a víz mértékegysége, mert így azt könnyen mérheted mérleg segítségével.

Felöntések

Ebben a receptben egy lépcsőzetes felöntési technikát ajánlunk, ahol 50 grammonként adagoljuk a vizet. Tehát a blooming után adjunk hozzá 50g 92℃ fokos vizet, amennyire lehet egyenletes körkörös mozdulatokkal. Amint majdnem elfogyott a tölcsérből a víz újabb 50g jöhet, egyenletes körkörös mozdulatokkal. És így tovább amíg összesen 280g-ig jutunk. A felöntések között figyeld a kávé felszínét a tölcsérben, és ha a színe valahol világosabb, meg is keverheted óvatosan, ezzel segítve az egyenletes extrakciót.

Hagyd, hogy a víz elfogyjon a tölcsérből, de ha valamiért kicsit befullad, akkor 2:30-3:00 percnél vedd le a pohár vagy kancsó tetejéről, a végét inkább ne engedd az italodba.

Levegőztetés

Mi azt tapasztaltuk, hogy a  dekantálás, pörgetés, levegőztetés jól áll a V60-nal készült kávéknak is. Körülbelül fél percig hagyd szellőzni az elkészült italt. Miközben fogyasztod, ahogy egyre alacsonyabb lesz a hőmérséklete, úgy az íze is változik, kóstolgasd.

Pár hasznos tipp

Amit mindig érdemes szem előtt tartani: az alternatív kávé készítés egyik legnagyobb előnye, hogy számtalan elkészítési mód létezik, ezért mindenki a maga ízlésére tudja formálni filter kávéját. A kávénk ízét a tényezők arányának játékával tudjuk befolyásolni. Ez az őrlemény, a víz, illetve az idő.

V60 készítés közben érdemes odafigyelni néhány apró trükkre. Például az előkészületek közben ne hagyjuk, hogy az átáztatott papír kihűljön, mert annak hőmérséklete hatással lehet a lefolyásra. Továbbá figyeljünk arra is, hogy a körkörös öntés a tölcsér bordáinak irányával megegyezően történjen. Végül egy praktikus tipp, ha nincs otthon megfelelő hőmérő, akkor a vizet forrald fel, és hagyd körülbelül egy percig hűlni. Minél több vizet forralsz egyszerre annál egyenletesebb marad a hőmérséklete a kávékészítés során.

Olvasd el a többi bejegyzésünket is.

Shopping Cart